
Alles gaat wat stroever, wat nu?
“Ach het is een oude hond, daarom slaapt hij zo veel.” of “Hij kan niet meer zo ver gaan wandelen, maar hij is al wat ouder hé.”
Dit zijn veel voorkomende opmerkingen die ik hoor. Het klopt dat een oudere hond meer slaapt en uiteindelijk geen kilometerslange wandelingen meer kan maken. Maar heb je er al eens bij stilgestaan hoe dit komt en dat jouw trouwe vriend misschien niet meer zoveel beweegt omdat hij pijn heeft?
Net zoals mensen, krijgen oudere honden te maken met ouderdomskwaaltjes zoals artrose en strammere spieren. Dit resulteert vaak in een verminderde beweeglijkheid en sedentair gedrag. Door de pijn in de gewrichten en spieren zal je hond minder gaan bewegen. Hierdoor zal de spiermassa afnemen en krijgt je hond nog meer last van die pijnlijke gewrichten omdat de spieren deze niet meer voldoende kunnen ondersteunen. Zo belandt je in een vicieuze cirkel waarin de levenskwaliteit van je hond plots drastisch achteruit gaat.
Eigenaars zijn zich vaak niet bewust dat dit niet perse zo hoeft te zijn. Fysiotherapie kan jouw oudere hond ondersteunen en ervoor zorgen dat hij een fijne, aangename oude dag heeft. Met behulp van massagetechnieken, lasertherapie (binnenkort beschikbaar), mobilisaties en aangepaste lichte oefeningen, kunnen we al een heel eind geraken. Zo zorgen we ervoor dat de stramme spieren los worden gemaakt, de beweeglijkheid van de gewrichten onderhouden blijft en bepaalde spiergroepen getraind worden.
Indicaties voor fysiotherapie
- Stijf bij het opstaan, na lang gelegen te hebben
- Meer slapen dan gewoonlijk
- Niet meer mee willen op wandeling
- Niet meer willen spelen
- Tijdens het wandelen plots staken en niet meer verder willen
- Slepen met de achterpoten (geluid van de nageltjes over de vloer)
- Verminderde balans en coördinatie
- Neurologische uitval
Ik bekijk ook samen met jou welke aanpassingen er in huis kunnen gebeuren om het leven van je senior wat gemakkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan een orthopedisch kussen, loopplank, tussenopstapjes om hoogtes te overbruggen (bv: honden die het gewoon zijn om in de zetel te liggen), aangepaste voeder- en drinkkom, een bolderkar voor tijdens het wandelen, etc…..

Ook oudere katten en paarden hebben zeker baat bij fysiotherapie. Let wel, katten laten niet gemakkelijk zien dat ze pijn of ongemak ervaren. Goed op de subtiele signalen letten is dus de boodschap.
Katten
- Stijf bij het opstaan, na lang gelegen te hebben
- Minder hoog springen op obstakels (krabpaal, kasten, etc)
- Bepaalde aanrakingen plots niet meer fijn vinden
- Meer slapen dan gewoonlijk
- Niet meer willen spelen
- Slechtere eetlust
- Verminderde balans en coördinatie
Paarden
- Stijve gang
- Crepitaties van de gewrichten
- Vermindering van de spiermassa, doorgezakte rug
- Borstelen of bepaalde aanrakingen niet meer fijn vinden
- Vermageren