Wanneer Fysiotherapie?
Fysiotherapie bij honden wordt steeds bekender, en gelukkig maar. Wanneer jij als mens rugpijn hebt, je enkel verstuikt hebt of een gescheurde kruisband hebt opgelopen, ga je naar de kinesitherapeut. Dit is net zo bij honden, alleen kunnen zij niet altijd op een duidelijke manier aangeven dat ze pijn hebben. Het is mijn taak als fysiotherapeut om te achterhalen waar jouw hond pijn heeft, welke bewegingen moeilijker zijn en of hij anders loopt.
Fysiotherapie wordt bij veel verschillende aandoeningen ingezet. Hieronder kan je een overzicht vinden van de meest voorkomende aandoeningen.
Orthopedie

Zowel voor als na een orthopedische operatie wordt fysiotherapie aangeraden. Wij begeleiden jouw hond in zijn revalidatie en zorgen ervoor dat hij optimaal hersteld.
- Gescheurde kruisband en/of meniscus
- Breuken
- Heupdysplasie
- Elleboogdysplasie
- Spondylose
Neurologie

Zowel fysiotherapie als hydrotherapie zijn aangewezen in de revalidatie bij neurologische aandoeningen.
- Hernia
- Ruggenmerginfarct
- Verlamming
- Cauda Equina Syndroom
- Polyneuropathie
- Degeneratieve Myelopathie
Ouderdomsklachten

Fysiotherapie kan de levenskwaliteit van een oudere hond sterk verbeteren. Er wordt gefocust op het onderhouden/verbeteren van de mobiliteit en spiermassa om de hond zo mobiel mogelijk te houden.
- Artrose
- Stijfheid
- Verminderde spiermassa en/of -kracht
Andere klachten

Alle aandoeningen die gerelateerd zijn aan het bewegingsapparaat (spieren, pezen, ligamenten, fascia en gewrichten).
- Acute of chronische (lage) rugklachten
- Contracturen
- Ontstekingen
- Verrekkingen en spierscheuren

Hoe verloopt zo’n behandeling?
Uw dierenfysiotherapeut zal eerst een kort vraaggesprek (anamnese) afnemen om de klachten te bevragen en na te gaan wanneer deze ontstaan zijn. Daarna wordt er naar de bouw en bespiering van uw hond gekeken. De verschillende lichaamsdelen worden afgevoeld op warmte en er wordt gekeken of er verhardingen aanwezig zijn in de spieren. Om een goed beeld te krijgen van de klacht zal er steeds gekeken worden naar de beweging van de hond in stap en draf. Hierna wordt de hond opnieuw afgevoeld en uiteindelijk worden de verschillende gewrichten uitgebreid getest op pijnlijkheid en beweging.
Er wordt steeds meegedeeld wat de bevindingen van het onderzoek zijn en wat er zal behandeld worden.
